dijous, 31 de gener del 2013

Ready... Steady... Calçot!

Aquest cap de setmana la Marta* ha donat el tret de sortida a la temporada de calçots amb la VII Calçotada de Nenes celebrada a Vila-rodona! És cert, coincidia amb la 32a Gran Festa de la Calçotada de Valls, però desenganyeu-vos la de Vila-rodona va ser molt més molongui!

Des del 2006, la colla d'amigues de la universitat (batejades com Les Nenes) es troba, anualment, per gaudir de la calçotada més autèntica a Vila-rodona, on la família d'una d'elles hi té una antiga granja de gallines totalment reformada en plan DIY amb una gràcia i gust genials!

Com sempre, l'hora d'arribada s'estira des de les 11 del matí fins a les 15h. Els més "puntuals" gaudeixen de la tradicional visita al Columbari romà i al riu Gaià al seu pas pel poble on es fa la fotografia de família.
De nou a la granja, toca fer un bon aperitiu, on van poder tastar un hummus i un guacamole casolans boníssims (nota mental: descobrir i publicar les receptes), mentre es comencen a preparar els calçots gairebé recent collits, que venen directament de Mont-roig del Camp (al cotxe de la Marta encara avui s'hi percep l'Eau de Calçot!), tot plegat bevent vinet de Castell del Remei, molt recomanables tant el blanc com el negre.
Lo bonic de les calçotades és això! La festa prèvia que es fa abans de començar a endrapar com a locus, l'aperitiu, les fotos, les rialles i les discussions sobre si als calçots se'ls talla l'arrel o se'ls espolsa la terra! Dubtes existencials on n'hi hagi! (Noemí*: evidentment no hi ha discussió: se'ls talla l'arrel)

Així doncs, sense arrels i amb terra es van coure els calçots amb la flama ben viva i embolicant-los amb paper de diari a mesura que anaven sortint del foc.
Ja a la taula, mànigues arromangades, cabells recollits, pitets posats i a menjar! Sens dubte, uns cuiners de luxe, els calçots van quedar al seu punt i la salsa casolana...un espectacle! Boníssima!
Unes quantes mans brutes després, ataquem una bona ració de carn a la brasa feta amb amor i carinyo i per postre taronges, coca de vidre també casolana de la Laura d'Aficionats als senders que a més de fer molt bones guies de rutes, cuina de meravella, i coca de poma i avellana de Ca l'Hereuet amb cava de Castell del Remei per fer tirar avall!
Vaja... per quedar-se amb gana!

Així doncs, ara que ja ha començat la temporada calçotil, aquí teniu la recepta per una bona calçotada:

- Un grapat de bona gent
- Aperitiu
- Barbacoa gran o foc a terra
- 20-25 calçots/persona
- 3-4 peces de carn/persona (costelles, llonganissa...)
- Salsa de calçots (aquí cada casa és un món!)
- Oli, sal i pebre al gust per la carn
- Vi, cava i altres
- Pa de pagès
- Postres al gust






*NOTA: Sí...la Noemí s'està morint d'enveja!!! ^ ^  <- sí... però coming soon la meva estrena de temporada!

1 comentari :

  1. T'has oblidat un ingredient imprescindible per a una calçotada inoblidable: súper bona companyia!!! És una quedada molt especial (molt més que els sopars de Nadal), és indescriptiblement increïble!!!

    ResponElimina